måndag 1 oktober 2012

Chokladtryffel

Så perfekt, en munsbit god choklad istället för efterrätt. Eftersom jag har fått i  uppdrag att göra tryfflar till en fest om några veckor håller jag på att experimentera fram den perfekta tryffeln. Det är inte så jobbigt faktiskt, det enda negativa jag kan komma på är möjligen att man blir lite kladdig om man rullar dem för hand.
Chokladtryffel (ca 15 st golfbollsstora)
200 gram mörk choklad
60 gram smör
1 dl vispgrädde
smaksättning

Smält grädde och smör på låg värme. Stäng av plattan och rör ner chokladen tills du har en jämn smet. Smaksätt med t ex vaniljpulver, chili, sprit eller något annat gott. Eller rör ner några nötter, lite fruktpuré, kakaobitar, kaffe eller något annat gott. Låt svalna i en form i kylen, ta fram några timmar senare och skär/rulla till önskad form och storlek. Rulla/pudra gärna i/med kakao, pynta med bär/flingsalt/citronmeliss/mynta.

Just den här gången smaksatte jag med ca 1 msk starkvinsglögg spetsad med cognac. Väldigt lyckat!

1 kommentar: