måndag 17 september 2012

Blomkålspuré

Ungefär det godaste, snabbaste och enklaste tillbehöret som finns: blomkålspuré. Och det självklara alternativet till potatis på längden och tvären. Jag bjuder ofta på det när jag har icke-LCHFare på middag, och oftast vill de ha receptet så de kan gå hem och bjuda på det själva. Just nu är det dessutom så billigt att man nästan skäms, och om man som jag tycker om att äta efter säsong är det bara att masa sig iväg och köpa hem några huvuden.

I det tojiska hemmet finns det just nu två olika varianter av blomkålspuré, men båda börjar med att man kokar ett delat blomkålshuvud i saltat vatten. När blomkålen efter 10 minuter eller så är mjuk häller man av vattnet. Sen får man välja hur man vill göra.

Blomkålspuré med philadelphia
Ta fram mixerstaven och mixa ihop blomkålen med mer salt, philadelphia (en halv paket eller så till ett normalstort huvud som räcker till 4 personer) och en stor klick smör (typ 25 gram).

Blomkålspuré med grädde
Ta fram mixerstaven och mixa ihop blomkålen med mer salt, grädde (1 dl) och en stor klick smör (typ 25 gram).

Om man vill ha ännu mer smak kan man med fördel riva i lite parmesan eller någon annan lagrad ost. Eller krydda med svartpeppar/ett gott örtsalt/rostad vitlök/färska örter/finhackad lök.

Om någon månad, när jordärtskockorna är klara kan man gärna ha några kockor med i blomkålskastrullen, men det är så gott att det förtjänar ett eget inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar