tisdag 1 januari 2013

Oxfilé med rotfruktsgratäng, baconströsslade haricot verts och två såser

Nu har jag äntligen lärt mig hur man tillagar perfekt helstekt oxfilé!


Låt den ligga framme i rumstemperatur en stund innan tillagningen. Putsa filén och bind upp den med hushållssnöre så att den blir jämntjock (vik in "svansen"). Torka av, salta och peppra. Stek i smör i varm stekpanna tills du har en schysst stekyta, stick i en termometer i mitten och ställ på ett galler i 100-gradig ugn. Ös ev några gånger under tillagningen. Nu ska den stå i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader (för perfekt rosa). När den är klar, ta ut den och låt stå i rumstemperatur. Lägg inte in den i folie, då går temperaturen upp, den klarar sig fint i rumstemperatur. När det är 15 minuter kvar innan du ska servera härligheten stoppar du in den i 200-gradig ugn i 10 minuter. Låt vila några minuter innan du skivar upp den.

Här åt vi filén med rotfruktsgratäng, baconströsslade haricot verts, ugnsbakade romanticatomater på kvist, rödvinssås och whiskysås.

5 kommentarer:

  1. Vilket bra recept! Så bra och detaljerat beskrivet! Sparar genast! Tack tack!'God fortsättning på det nya året!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Mums! Oxfilé är ju så gott.
    God fortsättning!

    SvaraRadera
  3. God fortsättning! Just att kunna låta filén gå klart på morgonen och sedan värma den när man ska äta gör livet otroligt mycket lättare, så slipper man gissa hur lång tid det tar etc.

    SvaraRadera
  4. Gud så gott det låter och jag behöver verkligen öva på att få oxfilén perfekt. Det är tålamod som gäller. Men perfekt om man kan göra i ordning den innan :) tallriken såg väldigt snygg ut för övrigt :) //Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med termometer behövs inget tålamod! Jag testade ikväll igen och det blev precis lika gott som sist. Dyr vana bara :-)

      Radera