tisdag 1 januari 2013

Rödvinssås

Hemligheten med en god och mustig rödvinssås är att låta den ta tid, och att använda stekskyn från köttet den ska ätas med.

Rödvinssås (ca 8 portioner)
5 dl rödvin
1 rödlök
2 schalottenlökar
2 msk fond (kalv- eller ox-)
2 msk balsamvinäger
färska kryddor, t ex rosmarin och timjan
1 tsk råsocker/muscovadosocker/honung
25 gram smör
peppar
ev redning

Vispa ur stekpannan du har stekt köttet i med lite vin. Om du har stekt bacon nyligen så använd gärna stekskyn även därifrån. Häll i den kastrull där du har låtit löken och de färska kryddorna svettas i en klick smör, och häll även i resten av vinet. Låt koka ner till ca 2/3 och häll i fond, vinäger och socker. Smaka av och krydda/salta om det behövs. Sila och blanka av såsen med smör innan servering. Om du föredrar en tjockare sås, red av den med redix.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar