söndag 2 december 2012

Pepparkakor

Kan man göra goda lchf-pepparkakor? Jag tror inte att det någonsin kan bli lika gott som med sockriga, för det där knapret som sockret ger är liksom halva grejen. Men, den här varianten funkar ypperligt att lägga ost på, och att ha som crunch på glass eller pannacotta.



Pepparkakor, skurna (ca 50 st)
2 äggvitor
2 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 påse pepparkakskrydda (santa maria)
100 g smör
1 msk stevia strö, 1 knivsudd stevia
1,5 msk fiberhusk

Smält smöret i en kastrull, låt pepparkakskryddorna och eventuellt en tsk honung vara med i kastrullen. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner smöret när det har svalnat. Blanda sen ner de vispade äggvitorna och låt degen stå till sig innan den rullas i plast och får ligga i kylen eller frysen en stund.

När det är dags att baka ut, skiva korven till tunna kakor och lägg på bakplåtspapper. In i ugnen i knappt 8 minuter 160 grader. Sänk sedan temperaturen och låt luckan stå lite öppen (använd t ex en träslev för att hålla luckan lite öppen) medan kakorna får torka i ca 30 minuter till.


8 kommentarer:

  1. Det här receptet låter ju jättegott! Sparas! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte lika gott som jag hade hoppats, men degen blev över förväntan lättjobbad och lik vanlig deg. Jag får snart sluta tro att det går att baka lika gott lchf som med mjöl och socker. Gott blir det, men inte lika gott. Kanske lite mer sötning här hade gjort susen, men jag försöker hålla det nere.

      Radera
  2. Pepparkakor är gott och med ädelost på blir det supersmarrigt. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, men jag saknar knapret! Har precis smulat några och torkat lite till för att strössla på glass. Resultatet kommer i ett annat inlägg :-)

      Radera
  3. Nä, pepparkakor verkar vara svåra. Provade också med 160 grader igår, men hade dem i för länge så de blev brända och stenhårda :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag brände också några, så jag fick hålla bättre koll på nästa plåt.

      Radera
  4. Gud så gott med pepparkakor och ädelost, mums! Håller med dig fullt ut om att man saknar "knapret" hos pepparkakor och många andra lchf bakverk, likaså "segheten" hos bröd och tex kladdkaka. Av den anledningen avstår jag allt vad lchf bakverk heter, just för att de aldrig smakar som jag önskar, eller allt som oftast har fel konsistens...

    Ha en fin kväll!

    Kram C

    SvaraRadera
  5. Har oxå provbakat en (annan) variant av pepperkakor, blev rätt ok, men det är klart, som "vanliga" vill de inte bli..! Måste vara december som ger detta märkliga sug efter pepparkakor!
    /M

    SvaraRadera