onsdag 19 december 2012

Långkokta revben med julig smak

Vad passar bättre som söndagsmiddag än ett gammalt hederligt långkok? Och vad passar bättre tredje advent än att det smakar jul? Det började med det här receptet, men jag gjorde om och höftade lite. Gott, och ska definitivt lagas fler gånger!


Långkokta julrevben (8 portioner)
2,2 kilo tjocka revben
4 dl rödvin
2 msk oxfond
3 msk koncentrerad apelsinjuice
4 dl grädde
2 msk dijonsenap
2 tsk torkad rosmarin
1 nypa chili flakes
1 nypa spiskummin
1 nypa gurkmeja
1 nypa kanel
2 tsk honung
smör att spela i
salt, peppar

Stek revbenen i smör, någon minut per sida, salta och peppra. Ta upp köttet och häll i vin, fond, juice, kryddor (allt utom grädde, honung och senap). Blanda, låt koka upp, sänk värmen och lägg tillbaka köttet. Låt småputtra på svag värme i ca tre timmar.

Ta upp köttet igen, häll av lite vätska och blanda resten med senap, honung och grädde. Koka ihop, red ev med lite redix och lägg tillbaka köttet i ca 30 minuter. Passar finfint med äppelchutney, sallad och parmesangratinerad blomkålspuré.



2 kommentarer:

  1. De här julrevben låter sååå gott! Är 100% säker att de är hundra gånger godare än de som jag fått på min jultallrik på jobbet... :)
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Ja de var riktigt goda, även om jag var lite skeptik till kryddblandningen innan. Det hade varit jättegott med någon julig kål till!

      Radera