söndag 16 december 2012

Bolognese

Det finns snabbvarianten, här hemma kallad köttfärssås, som man rör ihop på en kvart och som smakar helt ok. Men så finns det den här riktigt goda varianten, som smakar vuxet och brett och som man kan bjuda på en lördagkväll utan att skämmas, den kallar jag bolognese. Tricket för att få fram den vuxnare smaken är att hacka ner lite kycklinglever, testa!


Bolognese (10 portioner)
1,2 kilo köttfärs (jag hade 400 g fläskfärs och 800 g nötfärs)
100 gram finhackad kycklinglever
250 g champinjoner
2 gula lökar
2 paket krossade tomater
2 dl grädde
1 dl chilisås
3 dl rödvin
3 msk oxfond
5 vitlöksklyftor
smör att steka i
salt, peppar, chili, balsamvinäger, torkad basilika, rökt paprika

Hacka lök, champinjoner och kycklinglever. Stek i smör i en stor stekgryta. Häll över i en bunke och stek köttfärsen. Häll tillbaka resten i grytan och fyll på med vin, fond, tomater, kryddor, vitlök. Låt puttra länge, gärna 1,5-2 timmar. Smaka av med kryddor om det behövs, rör ner lite grädde och låt puttra en kvart, det gör smaken lite snällare (den riviga varianten utan grädde är också god, men just den här gången passade det med en lite lenare bolognese).

Servera med gräddkokt vitkål, riven parmesan och ett gott glas rött.


2 kommentarer:

  1. oj, oj, oj, vilken god Bolognese! Jag älskar lever så för mig passar det receptet jättebra! Jag bokmärker det genast! :)
    Ha en fin måndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är riktigt god. Leversmaken anas bara, men ger verkligen en extra dimension! Lyllos mig som ska äta en portion till lunch idag!

      Radera