fredag 17 maj 2013

Hollandaise

Jag gillar när det är enkelt att laga mat. Det är oklart om det är pga att jag har det som princip eller om jag bara ursäktar min lathet på det viset. Oavsett vilket, eftersom det ska vara enkelt att laga mat använder jag aldrig vattenbad, droppa ner smör/olja, blanda i fem olika skålar etc utan jag testar hellre enkla sätt, och misslyckas jag så finns det ju mat att köpa (det har dock aldrig hänt, peppar peppar ta i trä). Jag har aldrig gjort hollandaise innan, men pga all god sparris som finns att köpa och att jag skulle ha tjejmiddag med vitt vin så blev dagens experiment: Hollandaise.


Hollandaise (gott om sås till 8 personer)
300 gram osaltat smör, i kuber
4 ekologiska äggulor
1 msk vitt vin
1 msk pressad citron
salt och vitpeppar

Ta fram äggen och smöret en stund innan du sätter igång så att det blir rumstempererat. Vispa ihop äggulorna med vin och citron i en kastrull. Lägg i en smörkub och sätt kastrullen på en platta på låg värme (jag hade min platta på 4 av 10). Och sedan är det bara att börja vispa. Mata med smör, en kub i taget och sluta inte vispa förrän du har rätt konsistens och smöret är slut. Tänk på att såsen kommer tjockna ytterligare så snart du tar av den från värmen! Smaka av med salt och peppar. Om den blir för tjiock sägs det att det går att späda med vatten, och om den skär sig kan man rädda den genom att vispa ner en isbit. Den här lite citronsyrliga hollandaisen smakar ljuvligt med varmrökt lax och färsk sparris. Eventuell överbliven sås kan man äta som kryddsmör på varma grönsaker eller fisk.

Angående den tråkiga bilden så var inte kameran hemma, och vi var så hungriga att vi åt upp maten innan det togs en bild på uppläggningen. Ooops.

4 kommentarer:

 1. Bra tips! Ska spara inlägget! :)
  Ha en toppen dag!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Gott :) men så mycket lättare med stavmixer än att vispa. Ha en trevlig kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt, det vågar jag mig på nästa gång!

   Radera
 3. Vi kör inte heller med vattenbad, känns bara knöligt. :-)
  Så gott med hollandaise!

  SvaraRadera