söndag 18 november 2012

Oxfilé med svampfräs och svampsås

Ibland får man faktiskt unna sig en bit oxfilé trots att det är en vanlig kväll. Eller kanske just därför.


Oxfilé med svampfräs och och svampås (2 portioner)
400 gram oxfilé, rumstempererad och avtorkad
2 hg champinjoner
1/2 rödlök
smör att steka i
en burk creme fraiche med kantarellsmak
1 dl grädde
kryddor, vinäger, soja 

Smält smör i varm panna, lägg i den saltade och pepprade filén när smöret har tystnat. Stek runtom och sätt in i 150-gradig ugn tills innertemperaturen är 55 grader. I väntan på det: skiva champinjoner och lök, stek i samma panna utan att diska ur den emellan. 

När svampfräset är klart, håll det varmt i en separat skål. Vispa ur stekpannan med grädde, creme fraiche, 1 msk balsamvinäger och 1 tsk soya. Låt puttra medan köttet blir klart, späd med vatten om såsen blir för tjock. Ät med blomkålspuré eller något annat gott.



2 kommentarer: