torsdag 22 november 2012

Lakritschokladtryffel


Jag har sett flera recept på lakritschokladtryffel på sistone, och här kommer min variant! De här ska packas ner i en fin påse och ges bort, men några får jag nog provsmaka på så att de inte är äckliga eller så. Ibland rullar jag dem i kakao, men idag var jag inte på kladdhumör så det blev den lata varianten med spritspåse och formar från Lagerhaus istället.



Lakritschokladtryffel (35 formar)
200 g mörk choklad
1 dl grädde
25 g osaltat smör
3 teskedar lakritspulver
1 krm salt
Rör ihop allt i en kastrull på låg värme tills chokladen har smält ordentligt. Spritsa i formar och strö på flingsalt eller kyl någon timme och rulla i kakao.

10 kommentarer:

  1. Dom ser fina ut!! Mina blev inte så tjusiga utan skiktade sig när de svalnade........vet inte varför....

    SvaraRadera
  2. Hade du också både smör och grädde? Det har hänt mig en gång när jag smaksatte med sprit och gjorde utan smör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det ;) får ta o testa igen.....

      Radera
  3. Var kan man köpa lakritspulver i Stockholm? MIn dotter TJOHOO! kommer hit om några veckor och hon ringde igår och sa att jag måste få ihop listan på det jag vill ha hit. Kanske lakritspulver vore något..hmm.
    Dina tryfflar ser ju jättegoda ut!

    SvaraRadera
  4. Mmm...jättegott! :)
    Sparar receptet! :)
    Ha en toppen fredag!
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Jag har köpt mitt pulver på chokladfabriken i Malmö, men har sett att Kung Markatta har en burk, finns på ICA! Ska testa den när jag behöver fylla på bästa gång!

    SvaraRadera
  6. Jag gjorde lakritstryffel för någon vecka sedan och det är riktigt gott. Jag älskar lakrits.

    Angående frågan om att tryffelsmeten skiktat sig så har jag läst någonstans att man ska kyla smeten snabbt, annars kan den skikta sig.

    SvaraRadera
  7. Det måste bero lite på chokladen och vad man har i också, för just den här gången glömde jag ställa in dem i kylen så de stelnade i rumstemperatur och blev både fina och goda.

    Jag är också lakritstokig, mmm! Det går att få fram riktig saltlakritssmak, bara ta mer salt och mer lakrits.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad händer om man tar saltat smör i? Får man mer saltlakritsmak "på köpet"? //HelenaB

      Radera
  8. Ja, antingen blir det mer saltlakritssmak eller så får du dra ner på det tillsatta saltet.

    SvaraRadera