Hollandaise (gott om sås till 8 personer)
300 gram osaltat smör, i kuber
4 ekologiska äggulor
1 msk vitt vin
1 msk pressad citron
salt och vitpeppar
Ta fram äggen och smöret en stund innan du sätter igång så att det blir rumstempererat. Vispa ihop äggulorna med vin och citron i en kastrull. Lägg i en smörkub och sätt kastrullen på en platta på låg värme (jag hade min platta på 4 av 10). Och sedan är det bara att börja vispa. Mata med smör, en kub i taget och sluta inte vispa förrän du har rätt konsistens och smöret är slut. Tänk på att såsen kommer tjockna ytterligare så snart du tar av den från värmen! Smaka av med salt och peppar. Om den blir för tjiock sägs det att det går att späda med vatten, och om den skär sig kan man rädda den genom att vispa ner en isbit. Den här lite citronsyrliga hollandaisen smakar ljuvligt med varmrökt lax och färsk sparris. Eventuell överbliven sås kan man äta som kryddsmör på varma grönsaker eller fisk.
Angående den tråkiga bilden så var inte kameran hemma, och vi var så hungriga att vi åt upp maten innan det togs en bild på uppläggningen. Ooops.
Bra tips! Ska spara inlägget! :)
SvaraRaderaHa en toppen dag!
Kram
//Lana
Gott :) men så mycket lättare med stavmixer än att vispa. Ha en trevlig kväll.
SvaraRaderaPerfekt, det vågar jag mig på nästa gång!
RaderaVi kör inte heller med vattenbad, känns bara knöligt. :-)
SvaraRaderaSå gott med hollandaise!