Berusad av framgången med oxfilen köper jag bara stora köttbitar. Så idag har jag lagat lamm, tillagad enligt samma princip (ge yta i varm stekpanna, kör till 55 grader i 100-gradig ugn, låt stå, brassa på med 200 grader i 10 minuter, låt vila, skär upp och servera). Det doftar ljuvligt i hela huset när den här kryddblandningen gottar in sig i köttet.
Lammstek (8 portioner)
1,6 kilo lammstek utan ben
4 vitlöksklyftor
skalet av 1 citron
några kvistar rosmarin
2 tsk honung
1 msk flingsalt
salt och peppar
smör att steka i
Sätt ugnen på 100 grader. Mortla eller mosa ihop krossad vitlök, repad rosmarin, zestat citronskal, honung och salt. Putsa och torka av det rumstempererade köttet. Salta och peppra och stek i smör i varm panna så att det får en snygg stekyta. Gnugga sedan in kryddgeggan och placera köttet på ett galler med en form under. Stick i en köttermometer som larmar när innertemperaturen är 55 grader (om du vill ha rosa kött). Servera direkt, eller låt svalna i rumstemperatur och värm i 200 grader i 10 minuter innan det är dags att äta. Vi åt lammet med blomkålspuré med jordärtskocka, rödvinssås och fräst spenat.
Åh vad gott! Jag behöver verkligen öva på att helstekta kött till perfektion :)
SvaraRaderaNejdå, bara använd termometer så blir det perfekt varje gång!
RaderaLamm är ju så gott! Förstår inte var folk får ifrån att det smakar kofta :/
SvaraRaderaGillar uppläggningen!
Kram C