söndag 13 januari 2013

Helstekt lamm

Berusad av framgången med oxfilen köper jag bara stora köttbitar. Så idag har jag lagat lamm, tillagad enligt samma princip (ge yta i varm stekpanna, kör till 55 grader i 100-gradig ugn, låt stå, brassa på med 200 grader i 10 minuter, låt vila, skär upp och servera). Det doftar ljuvligt i hela huset när den här kryddblandningen gottar in sig i köttet.


Lammstek (8 portioner)
1,6 kilo lammstek utan ben
4 vitlöksklyftor
skalet av 1 citron
några kvistar rosmarin
2 tsk honung
1 msk flingsalt
salt och peppar
smör att steka i

Sätt ugnen på 100 grader. Mortla eller mosa ihop krossad vitlök, repad rosmarin, zestat citronskal, honung och salt. Putsa och torka av det rumstempererade köttet. Salta och peppra och stek i smör i varm panna så att det får en snygg stekyta. Gnugga sedan in kryddgeggan och placera köttet på ett galler med en form under. Stick i en köttermometer som larmar när innertemperaturen är 55 grader (om du vill ha rosa kött). Servera direkt, eller låt svalna i rumstemperatur och värm i 200 grader i 10 minuter innan det är dags att äta. Vi åt lammet med blomkålspuré med jordärtskocka, rödvinssås och fräst spenat.

3 kommentarer:

  1. Åh vad gott! Jag behöver verkligen öva på att helstekta kött till perfektion :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nejdå, bara använd termometer så blir det perfekt varje gång!

      Radera
  2. Lamm är ju så gott! Förstår inte var folk får ifrån att det smakar kofta :/
    Gillar uppläggningen!

    Kram C

    SvaraRadera