Det här receptet från Marianns blogg har jag varit sugen på att testa sen första gången jag såg det, sagt och gjort! Jag har ändrat lite från orginalreceptet (som vanligt, det är en defekt jag har)
Citron- och chokladkaka
Botten:
100 g 70%-ig choklad
50 g osaltat smör
1 äggula
2 dl hackad sötmandel
1 dl hackade pistagenötter
Fyllning:
400 g cream cheese
2 ägg + 1 äggvita
1,5 msk sötning, jag använde ICAs
Rivet skal och saft från en noga tvättad citron
1. Smält smöret i en kastrull, ta från plattan och lägg sedan i bitar av chokladen att smälta med. Rör ner gulan. Blanda sedan i mandel och nötterna. Häll i en springform (22-24 cm) med löstagbar botten.
2. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred krämen över pajbotten. Grädda i 175 ca 25-30 min.
Jag gjorde enligt receptet och använde en form med löstagbara kanter. Stor misstag då det rann ut grejer och grisade ner ugnen. Nästa gång gör jag i en vanlig pajform. Tyvärr kom inte chokladsmaken till sin rätt, men citronfyllningen var riktigt riktigt god, så den ska jag komma på fler sätt att använda, kanske på någon slags marängbotten med några hallon, eller bottna i småformar innan man fyller på med hallon- eller chokladmousse. Dessutom blir det lite väl mycket kolhydrater med så mycket choklad och nötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar