tisdag 30 april 2013

Squashplättar

Jag blev sugen på squashplättar (eller, sugen på hur jag trodde att de skulle smaka) efter att ha läst ett recept på Erikas blogg. Jag gjorde såklart lite annorlunda, men det blev bra ändå! Förutom att äta som middag borde de fungera ypperligt som förrätt, om man gör dem lite tunnare med något gott på toppen.

Squashplättar (5 st)
1 riven squash
3 ägg
1 dl riven ost
0,5 dl creme fraiche
1 msk fibrhusk
salt och peppar
smör att steka i

Varva squash och salt i en sil, låt ligga och vattna ur i några minuter innan du kramar ur den. Vispa ihop resten av ingredienserna, tillsätt squashen och låt svälla några minuter. Smält rejält med smör i en stekpanna och stek sedan lagom stora plättar. Jag fick ut fem ganska stora plättar av den här smetmängden, varav två med tillbehör var lagom som middag. Jag åt dem med rökt lax och en romröra men eftersom jag tyckte de smakade lite som raggmunk så tänker jag äta de som blev över med bacon, smör och lingon. Längtar lite efter det, faktiskt.

söndag 28 april 2013

Tretimmarslamm

Långbakat kött alltså, jag blir nästan religiös när jag tänker på hur gott det är. Just den här gången var det en tisdag efter jobbet så det blev middag ganska sent... Jamie Oliver har ett recept på femtimmarslamm, så jag anammar hans sätt och kallar den här lammsteken för tretimmarlamm.


Tretimmarslamm (6 portioner)
Lammstek utan ben, ca 1 kilo
Färska kryddor (basilika, rosmarin, timjan)
Vitlök, 10 klyftor eller så
1 citron
Smör att steka i
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Putsa steken och stick sedan hål här och där, så du har någonstans att stoppa vitlök och kryddor. Fyll hålen med vitlöksklyftor och hackade örter. Salta och peppra. Stek i smör så ytan får fin färg. Lägg över i ugnsfast form och pressa över saften från citronen. Sänk ugnen till 100 grader och stoppa in steken. Använd termometer och låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. För min 1-kilosstek tog det knappt tre timmar. Låt den vila några minuter innan du skär upp den. Lamm trivs med jordärtskocksgratäng och chèvresås, eller varför inte rödbetor.


Jordärtskockasgratäng

Nej, det här är inte särskilt LCHF, men några gånger om året äter jag mina härodlade jordärtskockor. Obeskrivligt gott, och absolut värt det! Jag kör enligt samma princip som på den tiden jag gjorde potatisgratäng. Passar som tillbehör till ca allt, men extra bra till grillat kött.


Jordärtskocksgratäng
Jordärtskockor, skalade/skrapade och skivade
Lök, hackad
Vitlök, hackad
Grädde
Smör
Riven lagrad ost till gratinering
Salt och peppar (garlic and pepper)

Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull. Salta och peppra. När löken börjar mjukna, häll i kockorna och fyll upp med grädde så att det nästan täcker. Låt puttra i ca 10 minuter. Häll över i lagom stor form och täck med ost, gratinera i 200 grader tills osten har fått färg (eftersom kockorna är förkokta behövs inte så lång stund i ugnen).

Om man vill kan man dryga ut med till exempel blomkål, palsternacka eller vitkål. Jordärtskockssmaken är så tydlig att den slår igenom även om man bara har några kockor i en stor gratäng.

Chèvresås

Så enkelt att det knappast kräver ett recept, men ändå. Perfekt till lamm, rödbetor eller lax.

Chèvresås
2 dl creme fraiche
100 gram chèvre
några basilikablad
salt

Mixa/blanda ost och crème fraîche slätt, rör sedan ner finhackad basilika och smaka av med salt och eventuellt andra kryddor.

måndag 22 april 2013

Moules marinières

När det fanns blåmusslor till halva priset i fiskdisken var det bara att slå till. Eftersom det är måndag och det får vara någon måtta på lyxandet blev det "bara"musslor, utan aioli och pommes. Nästa gång blir det med hela kitet (pommes av palsternacka), på belgiskt vis.


Moules marinières (2 portioner)
1 kg blåmusslor
2 dl vitt vin
2 dl grädde
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 små morötter
olivolja och smör
salt och peppar, färska kryddor

Skrapa musslorna, släng de som är öppna/trasiga. Hacka lök och morötter. Hetta upp en kastrull och häll i en rejäl skvätt olivolja. Fräs sedan lök, morötter, salt och peppar. Häll på vinet och häll i musslorna. Ånga dem tills de har öppnat sig, ta då upp dem och lägg åt sidan. Häll på grädde och färska kryddor, låt koka ca 15 minuter och smaka av med salt och peppar. Häll till sist tillbaka musslorna så de blir varma. Ät, njut!

söndag 14 april 2013

Granola

Nu heter det visst inte nötmüsli längre, utan granola. En klassisk granola innehåller ganska mycket sötning men den här är helt naturell. Jag höftade (som vanligt) men tror att det enda sättet att misslyckas med det här är att bränna den.


Granola
1,5 dl blandade nötter (mandel, hassel-, valnöt)
1 dl kokosflingor
1,5 dl blandade frön (lin-, solros-, pumpafrön, melonkärnor)
1 msk kokosfett
2 msk smör
Vaniljpulver, kakao, kanel, kardemumma eller något annat gott (jag hade 0,5 krm vanilj, lika mycket kardemumma och 1 tsk kanel)

Sätt ugnen på 150 grader. Hacka nötterna. Smält smör och kokosfett i en stekpanna, häll i resten och rör runt. Häll upp på bakplåtspapper på en plåt och rosta i ca 20 minuter. Rör om då och då. Äts med fördel med rysk yoghurt och några goda bär. Lyxfrukost, I tell you!

lördag 13 april 2013

Gurk- och ostsallad

Jag köpte jättemycket gurka häromdagen, så nu försöker jag hitta på olika sätt att äta den på, mer än det klassiska "rakt upp och ner". Så här blev det idag, till en skiva fläskkarré och en klick majonnäs.


Gurk- och ostsallad (som tillbehör till 3 personer)
1/2 gurka
50 gram lagrad hårdost
1/2 rödlök
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
salt
roasted garlic & pepper-krydda

Kärna ur och skiva gurkan, tärna osten och hacka rödlöken. Häll på vinägrett och kryddor och låt stå en stund innan servering. Om man orkar kan man även finhacka ner lite lite chili och strössla på rostade sesamfrön innan servering.

onsdag 10 april 2013

Currycaesar

Ceasar? Caesar? Hur som helst är det gott med currymajonnäs till kyckling och bacon. Eftersom jag låg lite lågt på protein och tja, mat, idag tog jag med några kokta ägg också.

Currycaesar
Sallad, jag bottnade med den som Ica kallar cosmopolitan
Tillagad kyckling
Knaperstekt bacon
Hyvlad pamesan
Kokt ägg
Currymajonnäs (blandade köpemajjo med curry pga latma)
Gurka, rödlök, tomat eller andra knapriga grönsaker som råkar finnas hemma

Lägg upp snyggt, klart! Ett glas rött passar bra till, har jag hört.

måndag 8 april 2013

Lax med chèvre och basilika

När jag råkade ramla över ett recept med chèvre och lax härom dagen tänkte jag inga snälla tankar om receptmakarens smaklökar. Men sedan tänkte jag efter lite, och smakade på det i fantasin, och bestämde mig för att jag var tvungen att prova. Vilken tur att jag är öppen för förslag och inte är sämre än att jag kan ändra mig, för det var jättegott! Nästa gång serverar jag getostlaxen med tomat-, rödlök- och basilikasallad med balsamicovinägrett, men jag försöker ta det lugnt med kolhydraterna ett tag så smörfrästa haricot verts passade bättre idag.


Lax med chèvre och basilika
Laxfilé i portionsbitar
Chèvre
Basilika
Salt och peppar 
Olivolja

Snitta filéerna och stoppa ner basilika och bitar av getost. Salta, peppra och ringla över lite olivolja. Tillaga i 220-gradig ugn i en kvart. Servera med sparris, haricot verts, broccoli eller en tomatsallad. Om man vill ha extra sås är det bara att mosa ihop lite chévre med creme fraîche.


torsdag 4 april 2013

Smörfräst sparris med grillrester

Till skillnad från i vanliga fall när köttet/fisken får ha huvudrollen så planerar jag gärna hela middagen runt färsk sparris så här års. Ikväll blev det så här gott, smörfräst sparris med flingsalt, helstekt fläskfilé och vitlökssås.

tisdag 2 april 2013

Baconlindad sparris

Grillsäsongen är igång! Här är ett enkelt och gott sätt att hantera färsk sparris på grillen:

Rulla 1, 2 eller 3 (beroende på tjocklek och hur mycket bacon du har i förhållande till mängden sparris) sparrisar i en baconskiva. Klurigt nog blir baconet och sparrisen klara samtidigt, och de trivs väldigt bra ihop även smakmässigt, både till kött och fisk.

måndag 1 april 2013

Jordnötsrutor

Jag har gjort snickers innan, och det är supergott så det finns egentligen ingen anledning att prova något annat. Mer än möjligen att det blir ett moment mindre på spisen så här och jag vet inte hur det är med er andra, men jag är ganska lat och undviker gärna att diska i onödan.


Jordnötsrutor (35 bitar)
100 gram mörk choklad
1 dl ekologiskt jordnötssmör
1 dl hackade cashew- eller jordnötter
0,5 dl vispgrädde
eventuellt 0,5 tsk honung eller annan sötning

Smält ihop choklad, grädde och jordnötssmör på låg värme. Rör ner eventuell sötning och hackade nötter. Häll i pappers-/folie-/plastbeklädd form och låt svalna innan du skär upp i lagom munsbitar.